jump to navigation

COMISIA EUROPEANA NU INTERZICE UTILIZAREA CIANURILOR IN MINERIT septembrie 7, 2011

Posted by ovidiuzara in Uncategorized.
trackback

Opozantii proiectului Rosia Montana, care de ani de zile au initiat un lobby furibund, dar lipsit de argumente, impotriva RMGC au primit, astazi, o puternica lovitura din partea Comisiei Europene (CE). Intr-un raspuns oficial remis agentiei de presa Mediafax, serviciul de presă al DG Envi (Directoratul General Mediu) din cadrul Comisiei Europene s-a pronuntat oficial in privinta utilizarii cianurilor: EXECUTIVUL EUROPEAN NU ARE DE GAND SA IMPUNA IN SPATIUL COMUNITAR PREVEDERI LEGISLATIVE CARE SA INTERZICA UTILIZAREA CIANURILOR IN EXPLOATARILE MINIERE AURIFERE. Motivul invocat de CE a fost acela ca in acest moment nu exista alte solutii tehnice, iar o asemenea masura ar desfiinta industria mineritului de profil din diverse state membre. CE a fost deosebit de categorica in privinta accesului companiilor miniere de a utiliza cianuri, subliniind ca acest subiect va putea fi redeschis doar dacă vor apărea în acest sector tehnici alternative.

Ca atare, cunoscand pozitia CE, Executivul de la Bucuresti poate da unda verde proiectului minier care va aduce Romaniei beneficii de peste 4 miliarde de dolari, suma cu ajutorul careia s-ar putea construi 20.000 de locuinte ANL destinate tinerilor, sau 270 de kilometri de autostrada.

Conform raspunsului oficial remis de Comisia Europeana (CE) agentiei de presa Mediafax, desi europarlamentarii au cerut in 2010 elaborarea si implementarea unei legislatii care sa interzica utilizarea cianurilor in industria miniera pana la sfarsitul acestui an, executivul european a comunicat faptul ca nu are in plan, in prezent, o legislatie pentr interzicerea cianurilor in minerit, considerand ca o astfel de masura nu se justifica prin ratiuni legate de protectia mediului sau de sanatate.

În ceea ce priveşte introducerea unei interdicţii generale privind interzicerea mineritului cu tehnologii pe bază de cianuri, Comisia consideră că aceasta nu este justificată de raţiuni legate de protecţia mediului sau de sănătate. Legislaţia existentă, cu precădere în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor din industria extractivă (Directiva 2006/21/CE ) include cereri precise şi stricte care ar trebui să poată asigura nivelul de siguranţă adecvat al facilităţilor din industria extractivă„, se arată în răspunsul CE , transmis MEDIAFAX. În argumentarea deciziei sale, Comisia Europeanã a precizat cã “valorile limită pentru stocarea cianurii, prevăzute de Directiva 2006/21/CE, sunt printre cele mai scăzute, aceste dispoziţii fiind introduse după accidentul de la Baia Mare, astfel încât condiţiile producerii accidentului precum şi consecinţele acestuia să nu se mai repete„. CE a subliniat că va continua să ia toate măsurile necesare astfel încât sa fie garantatã pe deplin aplicărea Directivei 2006/21/CE de către toate statele membre.

Din ceea ce cunoaştem, nu există pe piaţă alternative adecvate utilizării cianurii la extracţia de aur. În majoritatea depozitelor europene (n.n. – depozite subterane), aurul este amestecat cu alte metale, ceea ce înseamnă că este necesară aplicarea unei metode de separare. Interdicţia generală a utilizării cianurii în minerit ar implica închiderea minelor existente şi care operează în baza unor standarde stringente definite prin Directiva 21 din 2006, lucru care ar afecta numărul de locuri de muncă fără a aduce o valoare adăugată suplimentară în ceea ce priveşte protejarea mediului sau a sănătăţii. (…) O interdicţie deplină a utilizării cianurilor, în prezent, ar implica închiderea minelor existente mai ales în Suedia şi Finlanda, şi care operează de mulţi ani în condiţii de siguranţă”, a precizat Comisia Europeanã. Mai mult, Executivul european a arãtat cã în actualul context economic “o interdicţie totală a utilizării cianurilor în minerit ar implica stoparea extracţiilor la nivel european şi, pe cale de consecinţă, o creştere a importurilor de aur făcute deseori din ţări cu standarde sociale şi de mediu mai scăzute„.

Cât priveşte posibilitatea ca discuţiile în “Dosarul cianura” sa fie redeschise, CE a arãtat cã va urmări în continuare îndeaproape noutăţile tehnologice din acest domeniu pentru a se asigura că „cele mai bune tehnici disponibile vor fi aplicate practic, aşa cum prevede de altfel şi Directiva europeană 2006/21/CE”. In acest context, CE a subliniat că dacă vor apărea în acest sector tehnici alternative în următorii ani dezbaterea pe această temă poate fi redeschisă.

In raspunsul oferit Mediafax, CE a arãtat cã şi-a stabilit ca prioritate sporirea reciclării deşeurilor şi mai ales a acelora electrice sau electronice care conţin diferite tipuri de metale preţioase, inclusiv aur. Amintim ca la ora actualã, la nivelul Comiei Europene este în lucru elaborarea unui GHID COMUN pentru inspecţia facilităţilor miniere, măsură pe care Executivul european o consideră necesară în baza Strategiei 2020.

In vara anului trecut,comisarul european Janez Potocnik a transmis Asociatiei Europene a Industriilor Miniere, Minereurilor Metalice si Mineralelor Industriale (EUROMINE) ca ”interzicerea totala a cianurii in activitatile miniere nu este justificata din punctul de vedere al mediului si al sanatatii”.

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: