jump to navigation

OAMENII DIN SPATELE ROSIA MONTANA, LOBBY GRATUIT PENTRU ROMANIA septembrie 23, 2011

Posted by ovidiuzara in Uncategorized.
trackback
Putina lume stie cine este in spatele proiectului de la Rosia Montana. Astazi,  va prezentam personajele care stau in  spatele imperiilor financiare care compun RMGC sunt trei miliardari, extrem de bine cotati pe pietele internationale, care pot face un lobby extrem de important pentru Romania.
Conform datelor oficiale, structura RMGC arata in felul urmator: Paulson & Co., Electrum Strategic Holdings, Newmont Mining Corp (compania a fost infiintata in urma cu mai bine de 90 de ani, este unul dintre cei mai mari producatori de aur din lume, cu afaceri de 9,5 miliarde de dolari in 2010), la care se adauga investitori canadieni si din UE – toate formeaza formeaza Gabriel Resources Ltd (80,46% din actiuni). In  Gabriel Resources Ltd mai sunt actionari statul roman, prin compania Mininvest Deva (19,31%) si alti actionari minoritari (0,23%).
Cine sunt insa oamenii care stau in spatele Paulson & Co., Electrum Strategic Holdings, Newmont Mining Corp ? Paulson & Co. este fondul de hedging al cunoscutului miliardar american John Paulson (locul 39 in topul Forbes, cu o avere de 16 miliarde de dolari), iar Electrum face parte din grupul de companii controlat de Thomas Kaplan (investitor important in nenumarate proiecte aurifere de pe mapamond). In proiect este implicat si un alt miliardar cunoscut la nivel planetar, israelianul Beny Steinmetz.

OAMENII DIN SPATELE PROIECTULUI AU AVERI CUMULATE DE APROXIMATIV 24 MILIARDE USD !
Conform prestigioasei reviste Forbes, John Paulson a devenit miliardar in 2007, cand a facut, personal, 3,5 miliarde de dolari pariind impotriva creditelor ipotecare subprime. El a castigat anul trecut 5 miliarde de dolari mizand pe aur si a stabilit astfel un nou record pentru industria fondurilor de hedging. Mai mult de o treime din activele administrate de Paulson, de 36 miliarde de dolari, sunt conectate la industria aurului. Paulson si-a inceput cariera la fondul de hedging Odyssey Partners si a devenit mai tarziu director la Bear Stearns, banca americana de investitii care a dat faliment in prima parte a anului 2008. Miliardarul a fondat Paulson & Co. in anul 1994.

Thomas Kaplan, ocupa locul 736 in topul revistei Forbes cu o avere de 1,7 miliarde de dolari. Kaplan este cunoscut in mediile de afaceri ca fiind „un istoric cu educatie la Oxford, care s-a reprofilat in investitor si pariaza masiv pe aur”. A facut avere din gaze naturale, dupa ce a cumparat licente de exploatare in Texas care au oferit accesul la zacaminte de 68 miliarde metri cubi. Kaplan apare in presa ca o surpriza, ca un profesor de istorie cu educatie aleasa care a reusit in lumea dura a afacerilor. Forbes il descrie prin intrebari retorice: „De ce il urmeaza marile fonduri de hedging pe Tom Kaplan in investitii pe aur?”. Raspunsul e simplu: este extrem de serios si are un fler deosebit.
Newmont, infiintata in urma cu mai bine de 90 de ani, este unul dintre cei mai mari producatori de aur din lume, cu afaceri de 9,5 miliarde de dolari in 2010.

Beny Steinmetz controleaza a doua avere din Israel, estimata de Forbes la 6 miliarde de dolari, mai mica doar decat cea a familiei lui Sammy Ofer, decedat in luna iunie. Steinmetz a facut bani din diamante si aur si a vandut in 2010 grupului brazilian Vale, pentru 2,5 miliarde de dolari, 51% din actiunile companiei sale din Guinea, care se ocupa cu mineritul fierului. Zacamintele preluate de Vale sunt considerate printre cele mai mari rezerve de minereu de fier din lume. Steinmetz mai are afaceri in imobiliare, inclusiv in Romania, unde este implicat, in Bucuresti, in proiectul rezidential West Park din Militari, prin intermediul firmei Seven Hills.

Tragand linie si adunand, rezulta ca averea totala celor trei americani implicati in proiectul Rosia Montana este de circa 24 miliarde de dolari, o suma aproape egala cu PIB-ul Romaniei din anul 1993 (26,3 miliarde USD). Ca atare, este practic imposibil ca proiectul Rosia Montana sa nu beneficieze de banii necesari ecologizarii zonei sau utilizarii celor mai moderne tehnologii industriale existente pe mapamond, menite a reduce la maximum nivelul cianurilor.
Nu in ultimul rand, trebuie spus un lucru extrem de important:  o data de proiectul va demara, in afara sumelor uriase care vor fi generate de acesta in economia nationala, Romania va beneficia de un lobby gratuit prin intermediul celor trei miliardari americani extrem de bine cotati la nivel panetar. Rezultatul: Romania va atrage si alte investitii profitabile, fapt extrem de benefic din punct de vedere economic in aceasta perioada de recesiune, in care investitorii straini cauta solutii pentru a-si diversifica portofoliile.
(23.09.2011)

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un comentariu